Wat het lichaam vertelt….

Ben jij ook zo nieuwsgierig hoe ik weet wat te doen tijdens een massage sessie?

Ja, deels is dat mijn intuïtie en ervaring als integraal holistisch massage therapeut en als mens, maar het overgrote merendeel is wat jouw lichaam mij vertelt tijdens een sessie.

Wat vertelt jouw lichaam mij nu eigenlijk?

De bodyscan

hier begin ik mee tijdens mijn massage. Ik ga je hele lichaam langs om te voelen wat ik voel. Soms voel ik schouders die strak staan/gespannen zijn, die mij vertellen dat de schouders er onder gezet worden en door moet worden gegaan. Het wel of juist niet meeveren van een lichaam. Of voel ik een lege of koude plek, die aandacht wil. Een warme plek waar de energie stopt met stromen. Ik gebruik deze bodyscan ook om te kijken of ik de cliënt mee kan nemen naar alle plekken in zijn lichaam. Of hij contact kan maken met zijn lichaam en met mij als masseur.

Wat het lichaam vertelt. Een web van emoties en reacties.

Ontspannen massage

Ik begeleid de cliënt in het contact maken en houden met zijn lichaam en of hij mij kan volgen, ook wel de body-mind connectie (BMC) genoemd. In deze ontspannen massage krijg ik signalen van het lichaam van de cliënt. Zo kom ik koude of juist warme stukken tegen op de rug van de cliënt. Plekken waar mijn handen letterlijk blijven plakken. Soms ontstaan er al in deze fase plekken op de rug die rood verkleuren. Een teken dat er op die plek gewerkt kan worden, het lichaam is er klaar voor om hier los te laten wat zich aandient. Langzaam ga ik wat dieper, kom ik ook plekken tegen in de spieren die verdikt zijn en resoneren met de klacht van de cliënt.

Wanneer de cliënt geen contact maakt met zijn lichaam, maar in zijn hoofd is (bijvoorbeeld druk met de dingen die hij allemaal nog moet doen) voelt het voor mij leeg, krijg ik geen informatie uit het lichaam en stagneert mijn behandeling. Ik coach de cliënt dan om weer contact te maken met zijn lijf, voordat we echt verder kunnen.

Bindweefselmassage

Als het mij duidelijk is waar gewerkt mag gaan worden, ga ik hier de diepte in. Ook hier geeft het lichaam mij signalen. Het eerste signaal is meestal weerstand/verzet, wat gevoeld wordt door spanning in de spier waar gewerkt wordt. Ook vinden er lichamelijke reacties plaats als adem inhouden, opbouwen van lichaamsspanning, wriemelen met de vingers, onrust. Wanneer we hier doorheen zijn voel ik dat er energie gaat stromen, de warmte gaat stromen en spieren onder mijn elleboog worden zachter. De huid begint te zweten en er ontstaat een specifieke geur. Dan weet ik ‘hier wordt hard gewerkt’.

Er mag gevoeld worden wat zich aandient, gevolgd door inzicht en rust.

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie