Hoe werk ik met angst?

Voor mijn afstudeeropdracht heb ik mij verdiept in het onderwerp angst, door een klein onderzoek te doen. Ik zal je vandaag in het derde deel over angst uitleggen hoe ik te werk ga en wat daarvan de resultaten zijn.

paper angst

Aan de hand van jou verhaal gaan we samen opzoek naar wat je lichaam te vertellen heeft. De stappen die belangrijk zijn in het proces naar accepteren van angstgevoelens zijn:

  • Het opzoeken van angst.
  • Bewustwording wat er met je lijf gebeurt wanneer er angst gevoeld wordt.
  • Bij de angst blijven, deze aanwezig laten zijn.
  • Ervaren dat de angst minder wordt en ontdekken waar de angst vandaan komt, welke emotie eronder ligt.
  • Tot inzicht komen wat nodig is om anders met de situatie om te gaan.

“Noem dingen altijd bij hun naam. De angst voor een naam vergroot je angst voor het ding op zich.”

~Perkamentus~

Mijn onderzoek.

De cliënten die mee hebben gedaan aan mijn onderzoek hebben angsttesten voor mij ingevuld ter beoordeling of de angstgevoelens zouden afnemen en in 4 sessies hebben we samen aan de angst gewerkt.  Bij alle cliënten was een dalende lijn te zien in deze score(tabel). De feedback die ik terug kreeg vond ik nog wel het mooiste.

“Ik kon mijn verhaal doen voor al mijn collega’s zonder klotsende oksels en het vergeten van mijn tekst.”

resultaten onderzoek angst

In de laatste sessie ben ik aan het werk gegaan met het verankeren van het verkregen inzicht ”ik wil mezelf zijn”, “er is genoeg van mij”,  waardoor ze het echt gingen voelen.

Door dit proces krijg je inzicht waar je angst vandaan komt en leer je omgaan met de emoties die hier eventueel aan ten grondslag liggen.

Ook mijn eigen ervaring was positief. Voor mijzelf was angst steeds weer de ‘boeman’ die me weerhield om echt mezelf te laten zien. De angst belemmerde mij om tot de kern van mijn probleem te komen. Vanaf het moment dat ik de angst er kon laten zijn, is er voor mij veel veranderd en durf ik te gaan staan voor wie ik ben.

Ervaar jij ook angst in je leven?

Wil je zelf de angsttest maken en er achter komen hoeveel impact angst op jou leven heeft? https://steun.wijzijnmind.nl/quiz/angsttest#3 in deze test wordt een score van angst tot en met 20 punten als normaal gezien.

Wil jij van je angst een vriend maken? En heb je hier hulp bij nodig, neem contact met me op 06 245 30 337 of neem eens een kijkje op mijn website www.praktijk-heel.nl

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie